+38 (0512) 751 588
+38 (0512) 533 588
+38 (095) 003 1588
+38 (093) 170 1588
+38 (067) 460 1588

Наші новини: Сплата за тепло: на що має право споживач

   12 лютого 2016
Подорожчання «комуналки» змушує споживачів дедалі прискіпливіше ставитися до якості надання відповідних послуг, особливо централізованого опалення. Як повинна надаватися ця послуга, та на що має право споживач у разі її неякісного надання?

Подорожчання «комуналки» змушує споживачів дедалі прискіпливіше ставитися до якості надання відповідних послуг, особливо централізованого опалення. Як повинна надаватися ця послуга, та на що має право споживач у разі її неякісного надання?

Зростання роздрібних цін на газ для населення та тарифів на комунальні послуги, починаючи з квітня 2015 року, призвели як до оптимізації механізму надання субсидій, перегляду соціальних нормативів на користування ЖКП, так і коригування норм нарахування плати за них, зокрема, послуг із централізованого опалення. 

Відтак, кожен споживач має бути обачним – чітко розуміти, за що він платить.

Загальні вимоги

Згідно з роз’ясненням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу від 17 травня 2005 року №76, система центрального опалення жилого будинку в опалювальний сезон повинна працювати безперебійно і забезпечувати нормативну температуру повітря у всіх приміщеннях при мінімальній витраті палива.

Відповідно до вимог статті 32 Закону «Про житлово-комунальні послуги» плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Зауважимо, починаючи з грудня 2015 року, у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на  вводах  у  багатоквартирний  будинок  засобів  обліку  теплової енергії плата за надані  послуги  з централізованого опалення справляється  згідно  з установленими нормативами споживання, а саме: з  розрахунку за 1 кв. метр (куб.  метр) опалюваної площі (об’єму) квартири (будинку садибного типу) та з урахуванням фактичної  температури зовнішнього повітря і фактичної  кількості  днів  надання  цієї послуги в місяці, який є розрахунковим. Це передбачено постановою КМУ №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря» від 30 жовтня 2015 року.

Коли можливий перерахунок

Водночас пунктом 29 Правил надання послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів №630 від 21 червня 2005 року, передбачено, що споживач має право на зменшення розміру плати за опалення у разі надання послуг не в повному обсязі, відхилення їх кількісних та/або якісних показників від затверджених нормативів (норм) споживання.

Тобто, Правилами обумовлена можливість оплати споживачами фактично спожитої кількості теплової енергії, що визначається згідно з показаннями будинкового засобу обліку.

Згідно пункту 5 Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості, затвердженого постановою Кабінету Міністрів №151 від 17 лютого 2010 року, у разі невідповідності фактичної температури в житлових приміщеннях нормативній проводиться перерахунок за надання послуг із централізованого опалення за відсутності квартирних та будинкових засобів обліку теплової енергії.

Цим Порядком передбачено, що у разі ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі, зниження якості, зокрема відхилення їх кількісних і якісних показників від нормативних, виконавець проводить перерахунок розміру плати за фактично надані послуги шляхом зменшення розміру плати за надання послуг з урахуванням вимог, наведених у додатку цього Порядку.

Зокрема, вимогами щодо кількісних і якісних показників послуг та зменшення плати у разі їх відхилення від нормативних передбачено, що послуги з централізованого опалення повинні відповідати: нормативній температурі повітря у житлових приміщеннях за умови їх утеплення: +18?С, у наріжних кімнатах +20?С. За кожний градус відхилення від +18?С до +12?С у житлових приміщеннях (у наріжних кімнатах – від 20?С до 14?С) плата за опалення зменшується на 5% за кожний градус відхилення протягом усього строку відхилення (при допустимому строку відхилення – 12 год. на добу один раз на місяць). При температурі в житлових приміщеннях нижче 12?С (у наріжних кімнатах – нижче 14?С) плата за централізоване опалення не справляється.

У разі невідповідності фактичної температури в житлових приміщеннях нормативній перерахунок за надання послуг із централізованого опалення за відсутності квартирних та будинкових засобів обліку теплової енергії проводиться з урахуванням розміру місячної плати за надання послуг з централізованого опалення за 1 кв. метр (куб. метр) опалюваної площі (об’єму) квартири та строку, протягом якого відбувалося відхилення від кількісних і якісних показників за формулами, визначеними пунктом 5 Порядку.

Складаємо акт-претензію

Зауважимо, порядок оформлення претензій споживачів до виконавців визначено статтею 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Зокрема, у разі порушення виконавцем умов договору споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо.

Представник виконавця повинен з’явитися на виклик споживача не пізніше строку, визначеного договором.

Акт-претензія складається споживачем та представником виконавця і скріплюється їхніми підписами. У разі неприбуття представника виконавця в погоджений умовами договору строк або необґрунтованої відмови від підписання акта-претензії він вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі.

Акт-претензія споживача подається виконавцю, який протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає письмово споживачу обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

Спори щодо задоволення претензій споживачів вирішуються в суді. Споживач має право на досудове вирішення спору шляхом задоволення пред’явленої претензії.

Джерело:

http://jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/platimo-za-teplo-na-shho-maje-pravo-spozhivach-46563